Zijn jouw werknemers altijd bereikbaar?

Zijn jouw werknemers altijd bereikbaar?

Werk vormt een belangrijk onderdeel van ons leven. De werkloosheid neemt af en veel Nederlanders hebben een baan. Mede door internationale samenwerking wordt steeds meer verwacht dat bedrijven en werknemers continu bereikbaar zijn.

Smartphones zorgen ervoor dat de zakelijke e-mails niet alleen op kantoor, maar ook in privétijd binnenkomen. Daarnaast ervaren Nederlanders een toenemende werkdruk, waardoor de kans groot is dat werknemers in privétijd even de zakelijke e-mail checken om werk af te ronden. Diverse onderzoeken laten dan ook zien dat het merendeel van de Nederlanders de zakelijke e-mail checkt buiten werktijd, tijdens ziekte of in vakanties.

Het constant checken van de zakelijke e-mail zorgt voor een disbalans tussen werk en privé, wat kan zorgen voor stress en emotionele uitputting bij de werknemers.

Cijfers van TNO bevestigen dat veel Nederlandse werknemers stress en uitputting ervaren en zo’n 1 op de 6 werknemers last heeft van burn-out- klachten, wat vaak leidt tot verzuim.

Werknemers met een privéleven dat veel energie vergt, hebben grotere kans op deze negatieve gevolgen. Denk hierbij aan ouders en mantelzorgers.

Hoe zorg je voor een gezonde werk-privébalans op de werkvloer? Wij hebben een aantal tips voor je opgesteld:

  • Bied de werknemer veel autonomie, ondersteuning en ontwikkelmogelijkheden. Hierdoor neemt de kans op burn-out en verzuim af.
  • Als de werkzaamheden het toelaten kan je werknemers de mogelijkheid bieden om thuis te werken of de baan in deeltijd uit te voeren. Probeer ook met de werknemer mee te denken in lastige privésituaties, bijvoorbeeld bij ziekte van een kind.
  • Verwachtingsmanagement is erg belangrijk. Maak goede afspraken over bereikbaarheid buiten werktijd, bij ziekte en tijdens vakanties. Geef hier als leidinggevende het goede voorbeeld in.
  • Zorg dat de werkdruk niet te hoog is, zodat het werk binnen de beoogde werktijden kan worden afgerond.

Hoe is de werk-privébalans bij jou op de zaak? Flexis kan de situatie bij jouw werknemers in kaart brengen en passende actiepunten opstellen.

Wij gaan graag vrijblijvend met je in gesprek. Neem contact met ons op via 024-3505002 of mail naar hr-advies@flexisuitzendbureau.nl