Strategische personeelsplanning

Strategische personeelsplanning

Door veranderingen in technologie, economie en binnen de concurrentie, is de huidige werkomgeving complex en dynamisch. Het is van belang dat organisaties zich kunnen aanpassen aan de situatie en meebewegen met de markt. Om deze bewegingen tijdig te maken, is het essentieel om een goede personeelsplanning te maken.

Om de personeelsplanning op orde te brengen, moet je zowel korte- als lange- termijndoelen in kaart brengen. Bedrijven focussen nog te veel op de korte termijn, daar waar direct aandacht vereist is. Met als gevolg dat langetermijndoelen vooruit worden geschoven, totdat het te laat is.

Heb jij al duidelijk waar de organisatie over een jaar wil zijn? Dan kan je hier de personeelsplanning op aanpassen. Hiervoor breng je zowel de instroom, doorstroom als uitstroom in kaart. Dit doe je onder andere door voldoende met werknemers te spreken, waarbij je in kaart brengt hoe ze hun toekomst bij de organisatie zien. Ook bekijk je de samenstelling van het huidige personeelsbestand. Stel hierbij de vraag: welke kennis en vaardigheden vullen de huidige samenstelling goed aan?

Helaas kan je niet op elke verandering zijn voorbereid. In onverwachte drukke tijden kan een flexibele schil ook veel mogelijkheden bieden. Wanneer je werknemers op uitzendbasis inleent, kunnen deze de drukte verlichten. Het voordeel van uitzenden is dat je deze werknemers niet voor het hele jaar werk hoeft te bieden. Wanneer de samenwerking goed bevalt, heb je wel een helder beeld van de vaardigheden en kan je de werknemer zelf in dienst nemen. Voor deze werknemers draag je ook niet de kosten van administratie, ziekte en verlof.

Meer weten over personeelsplanning? Neem dan contact op via 024-3505002 of hr-advies@flexisuitzendbureau.nl