Situationeel leiderschap

Situationeel leiderschap

Een stereotype leider wordt veelal gezien als een krachtig persoon, die het team aanstuurt en medewerkers beloont of corrigeert op basis van resultaten. Teamleiders zijn vaak doorgegroeid vanuit een uitvoerende functie waarin ze uitblonken, maar worden niet direct gekozen om hun leiderschapskwaliteiten. Het beeld van een goede leider is echter aan het veranderen.

Leiders worden steeds meer gezien als iemand die het team coacht en coördineert. Het luisteren naar de medewerkers en hen in hun kracht zetten, hoort hierbij. Deze verandering is ook terug te zien in de opmars van nieuwe werkwijzen, waarin leiders meer op de achtergrond treden, zoals zelforganiserende teams of het nieuwe werken. Vele onderzoeken zijn gericht op leiderschap, waarbij diverse leiderschapsstijlen zijn geïdentificeerd. Er is echter geen overeenstemming over één beste wijze van leidinggeven.

Een model dat hierbij aansluit is het situationeel leiderschapsmodel van Paul Hersley en Ken Blanchard. Dit model geeft aan dat iedere situatie om een ander type leiderschap vraagt. Niet alleen de persoonlijkheid van de leidinggevende, maar ook de mate van taakvolwassenheid van de medewerkers speelt hierin een rol. Medewerkers met veel ervaring in hun taken zullen een hogere mate aan taak-volwassenheid hebben. Hierdoor kunnen ze zelfstandiger werken en hebben ze weinig sturing en ondersteuning nodig. Wanneer een team daarentegen pas is gevormd en ze te maken hebben met nieuwe taken, zal er meer behoefte zijn aan sturing en ondersteuning vanuit de leider. In deze teams zal een werkwijze als zelforganisatie een lagere kans van slagen hebben.

Om in te schatten welk type leiderschap het beste past binnen de teams in jouw organisatie, is het van belang om de teams te kennen. Op basis van deze kennis kies je het type leider dat het beste aansluit bij het desbetreffende team. Is de gewenste leiderschapsstijl nog niet aanwezig, dan kan je daar samen met de leider aan werken. Denk ook goed na of nieuwe methoden, zoals zelforganisatie wel aansluit bij jouw organisatie. De gewenste effecten worden alleen bereikt wanneer dit past bij jouw teams. Wellicht is er eerst meer ontwikkeling binnen de teams nodig. Ten slotte blijft een duidelijke visie vanuit de organisatie altijd van belang, ook bij teams die weinig sturing en ondersteuning nodig hebben. Dit geeft de teams richting en heldere prestatiedoelen.

Benieuwd welk type leiders in jouw organisatie werken? Of welke behoefte de teams hebben? Of heb je een andere vraag over leiderschap? Neem vrijblijvend contact op met Flexis HR-advies via 024-3505002 of mail naar hr-advies@flexisuitzendbureau.nl.