Instroom van nieuwe werknemers

Instroom van nieuwe werknemers

Stel je voor: een bepaalde vacature staat enige tijd open en je bent hard op zoek gegaan naar een nieuwe aanwinst voor je organisatie. Na veel tijd, moeite en sollicitatiegesprekken is het je gelukt!

Het contract is getekend en de nieuwe werknemer gaat binnenkort aan de slag. Gelukkig! Nu heb je tijd voor andere dingen. Let op! Er is dan wel een nieuwe werknemer, maar het instroomproces is nog niet afgelopen. Er zijn nog diverse stappen die je gaat zetten om deze werknemer optimaal in te zetten en tevreden aan het werk te houden. Je wilt natuurlijk dat de werknemer lang bij de organisatie blijft, zodat je niet alle moeite opnieuw hoeft te doen.

Diverse factoren hangen samen met de tevredenheid, verbondenheid en de verloopintentie van de werknemer waarop je niet altijd invloed hebt. Er zijn echter veel factoren tijdens de inwerkperiode -oftewel onboarding- die je wel degelijk kunt beïnvloeden. Deze inwerkperiode start al direct na het tekenen van het contract. Belangrijk is dat de werknemer snel informatie over de organisatie en zijn werkzaamheden krijgt toegestuurd, waardoor de verbondenheid toeneemt. Vervolgens is het belangrijk dat de werknemer op zijn eerste werkdag goed wordt opgevangen, het liefst door de leidinggevende en een collega. Wanneer je als leidinggevende je gezicht laat zien, is de drempel tot verder contact lager. De collega kan gedurende de eerste dagen een buddy vormen. In het kader van verwachtingsmanagement is het belangrijk dat de collega niet alleen informatie biedt over de werkzaamheden, maar ook over de organisatiecultuur. Wanneer de werknemer veel weet over de organisatie, zal deze zich ook sneller met de organisatie identificeren. Een hoge identificatie verhoogt verbondenheid en vermindert verloop.

De hierboven genoemde punten vormen een kleine greep uit de aandachtspunten die van belang zijn voor de inwerkperiode. Er zijn nog vele tips te benoemen, afhankelijk van de werkwijze binnen de organisatie. Flexis biedt graag advies over hoe het instroombeleid binnen de organisatie geoptimaliseerd kan worden. Wil je weten wat Flexis voor jou kan betekenen? Dan horen wij het graag! (024-3505002, hr-advies@flexisuitzendbureau.nl)