Duurzame inzetbaarheid van oudere werknemers

Duurzame inzetbaarheid van oudere werknemers

De officiële pensioenleeftijd is dit jaar gestegen naar 68 jaar, waar het in 2014 nog 65 jaar was. Deze stijging is een voortdurende trend, waardoor werknemers op een steeds latere leeftijd werkzaam zullen zijn. Nederland vergrijst, wat ook te merken is op de werkvloer binnen organisaties. Maar hoe ga je hiermee om?

Duurzame inzetbaarheid is een term die op menig hr-afdeling wordt besproken en een belangrijk concept voor alle werknemers. Duurzame inzetbaarheid bij oudere werknemers vraagt extra aandacht. Men spreekt van duurzame inzetbaarheid wanneer werknemers blijven functioneren in hun huidige en toekomstige werk, waarbij hun gezondheid en welzijn wordt behouden. Uit meerdere onderzoeken is naar voren gekomen dat oudere werknemers over het algemeen minder duurzaam inzetbaar zijn dan jongere werknemers, mede door de grotere kans op gezondheidsproblemen en een lager aanpassingsvermogen.

In deze tijd met krapte op de arbeidsmarkt is het van belang om oudere werknemers zo lang mogelijk te behouden. Tevens biedt het behoud van deze werknemers ook zeker voordelen voor uw organisatie: zo zijn hun kennis en cognitieve vaardigheden hoog, hebben ze veel ervaring en zijn ze sneller tevreden met hun werkzaamheden. Belangrijk is om de duurzame inzetbaarheid van de oudere werknemers te verhogen.

Vitaliteit speelt een grote rol in dit verhaal. Vitaliteit vormt samen met employability en werkvermogen de kern van duurzame inzetbaarheid. Het verhogen van vitaliteit kan op diverse manieren, waaronder met behulp van het 5V-model dat zich richt op de onderwerpen verkennen, voorlichten, vitaliseren, verlichten en vertrekken.

Wil jij bekijken wat je voor de oudere werknemer in de organisatie kan doen? Flexis kan je adviseren over de diverse mogelijkheden. Je kan met ons contact opnemen via hr-advies@flexisuitzendbureau.nl of 024-3505002.